Kai vaizdas atima žadą: fotografai nuotraukose įamžino nuostabos efektą renginiuose

Fotografų judėjimui „Lunatikai“ atstovaujantys renginių fotografai Rytis Šeškaitis ir Mantas Gudzinevičius pabandė įamžinti vadinamąjį nuostabos efektą, kurį patiria žiūrovai dalyvaudami įvairiuose kultūriniuose ir pramoginiuose renginiuose. Ketvirtadienį Dailininkų sąjungos galerijoje Vilniuje atidaroma įspūdingiausių renginių fotografijų paroda, skirta Vilniuje organizuojamai konferencijai „Revolution“.

Fotoparodoje eksponuojamos fotografijos iš įvairaus žanro renginių, kurie buvo surengti Lietuvoje pastaraisiais metais. 

Pasak vieno žymiausių šalyje muzikos ir renginių fotografų, judėjimo „Lunatikai“ vieno įkūrėjų Ryčio Šeškaičio, ekspozicijai atrinkti įspūdingiausi renginių kadrai, atspindintys ypatingą, stebinančią ir neįprastą patirtį, kurią žiūrovai patiria dalyvaudami reginiuose.

„Taip vadinamas nuostabos efektas yra tai, kas renginio žiūrovams sukuria išskirtinį įspūdį ir emociją. Tokį efektą gali sukurti įspūdingas dekoras, nuostabus pasirodymas arba koks nors netikėtas renginio elementas, kuris gali nustebinti ir palikti ilgalaikį įspūdį renginyje dalyvaujantiems žmonėms”, – pristatydamas fotografijų idėją sakė R. Šeškaitis.

Fotografas pridūrė, kad renginiai yra kultūros ir pramogų dalis, kuri taip pat turi savo madas. „Mados keičiasi, bet emocijos yra tikros. Renginių organizatoriai emocijas provokuoja, o mūsų darbas yra spėti jas fiksuoti, atsidurti reikiamu laiku reikiamoje vietoje. Kai ši sinergija pavyksta, nutinka nuostabūs ir įsimenantys dalykai, kuriuos vėliau primena fotografijos ir kita vizualinė medžiaga”, – teigia fotografas R. Šeškaitis.

Pasak vieno iš parodos iniciatorių, profesionalaus režisieriaus ir renginių organizatoriaus Aurimo Kamantausko, kiekvienas žiūrovas, ateidamas į renginį, trokšta patirti būseną, vadinamą nuostabos efektu, kuri sukuria stiprų įspūdį ir ilgam paliekam prisiminimą apie matytą reginį.

„Iš patirties matome, kad stipriausią emociją ir labiausiai stebinantį efektą žiūrovui sukuria tie renginiai, į kurių scenarijų viena ar kita forma įtraukiami profesionalūs menininkai. Todėl į savo organizuojamus renginius vis dažniau įtraukiame įvairių sričių menininkus ir kartu kuriame unikalią sinergiją“,

– sako renginių organizatorius A. Kamantauskas, savo kuriamuose renginiuose bendradarbiaujantis su Šeiko šokio teatro meno vadove Agnija Šeiko, fotomenininku Tadu Černiausku-Tadao Cern, muzikantu Sauliumi Petreikiu, šokėju ir choreografu Petru Lisausku ir kt.

Fotografijų paroda yra skirta balandžio 5-6 d. parodų ir kongresų centre LITEXPO Vilniuje organizuojamai pirmajai Baltijos šalyse renginių rinkos profesionalų ir entuziastų konferencijai „Revolution“. Fotografų judėjimui „Lunatikai“ atstovaujantys fotografai R. Šeškaitis ir M. Gudzinevičius konferencijoje dalyvaus kaip pranešėjai ir jos metu kalbės apie tai, kaip padaryti renginį „fotogenišku“.